SKŁADNIKI
- 1 cukinia (ok. 500 g),
- 5-6 jajek,
- opcjonalnie 1-2 ząbki czosnku,
- 2-3 oliwy,
- ok. 50 g sera parmezan lub grana padano,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto przepisów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam oliwę. Cukinię szatkuję za pomocą obieraczki do warzyw w cienkie paski. Wrzucam do podgrzanego tłuszczu. Lekko solę.
- Smażę i mieszam, aż cukinia zmięknie i odprawuję. Ewentualnie dodaję czosnek. Przykrywam na kilka minut.
- Następnie dodaję jajka, posypuję solą. Przykrywam i czekam, aż białka zetną się, a żółtka pozostaną płynne.
- Obieraczką do warzyw ścieram ser parmezan lub grana padano. Posypuję jajka i cukinię. Przykrywam i czekam, aż ser lekko rozpuści się.
- Doprawiam solą i pieprzem. Posypuję natką pietruszki.
Makroskładniki w całości:
- białko 61 g,
- tłuszcz 74 g,
- węglowodany 13 g,
- kalorie 970 kcal.