SKŁADNIKI
- 2 jajka (białka i żółtka oddzielnie),
- 1 łyżka mąki łubinowej lub kokosowej,
- 50 g startego sera cheddar,
- szczypta soli,
- 1 łyżka smalcu.
Do środka
* Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
Więcej prostych keto przepisów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję żółtka. Ubijam chwilę.
- Następnie mąkę, delikatnie łączę. Na koniec starty ser cheddar i mieszam.
- Masę przelewam na rozgrzaną patelnię, na której jest już rozpuszczony smalec. Na jednej połowie ciasta układam ulubione dodatki (u mnie cienko pokrojona cebula, parówki, ewentualnie papryka i starty ser).
- Gdy ciasto zacznie zastygać składam na pół, sklejam boki na kształt podłużnej bułki. Smażę pod przykryciem na małym ogniu. Po kilku minutach odwracam na drugą stronę i kontynuuję smażenie pod przykryciem.
Makroskładniki w samym cieście bez dodatków:
- Białko 31 g,
- Tłuszcz 37 g,
- Węglowodany 2 g,
- Kalorie 473 kcal.