SKŁADNIKI
- średni kalafior podzielony na różyczki (ok. 800 g),
- 2 łyżki oliwy z oliwek (do pieczenia kalafiora),
- gruba sól posypania.
SOS
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2-3 łyżki tahini,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- sól, świeżo mielony pieprz.
oraz do posypania
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- garść natki pietruszki.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Różyczki kalafiora układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypuję solą i polewam oliwą z oliwek.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180°C góra-dół przez ok. 25-30 minut.
- Składniki na sos blenduję. Jeśli sos jest zbyt gęsty dodaję odrobinę wody.
- Przygotowanym sosem polewam upieczony kalafior, posypuję sezamem. Ponownie wstawiam do piekarnika na kilka chwil.
MAKROSKŁADNIKI w całości
- Tłuszcz ok. 78 g,
- Białko ok. 33 g,
- Węglowodany ok. 23 g,
- Kalorie 968 kcal