SKŁADNIKI
- ok. 400-450 g mięsa z rosołu,
- 3 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek (ok. 4) cm pora,
- ok. 40 g sera cheddar,
- 1-2 łyżki przecieru pomidorowego,
- majeranek, ostra papryka, kolendra,
- sól, pieprz,
Farsz
- 2 jajka na twardo,
- ćwierć papryki,
- opcjonalnie 1-2 ogórki konserwowe,
- garść natki pietruszki.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W misie malaksera umieszczam mięso, jajka, por, czosnek, ser cheddar oraz przyprawy. Rozdrabniam do uzyskania jednolitej masy.
- Masę mięsną przekładam na papier do pieczenia formując prostokąt. Ścieram jajka, układam kawałki papryki (ewentualnie ogórka) oraz posiekaną natkę pietruszki.
- Zwijam w rulon jak roladę (pomagam sobie papierem). Zawijam dokładnie w papier, boki zabezpieczam i przekładam do naczynia (forma a’la keksówka).
- Piekę w nagrzanym piekarniku przez 40 minut w temp. 160-170ºC. Po wyjęciu z piekarnika przecinam papier, żeby rolada odparowała. Kroję po lekkim ostudzeniu.