SKŁADNIKI
- ok. 500 g pokrojonej w kostkę wołowiny (np. ligawa, polędwica),
- 2-3 łyżki tłuszczu (masło klarowane, smalec lub olej kokosowy),
- 3-4 pokrojone ząbki czosnku,
- 3-4 cm startego świeżego imbiru,
- 1 nieduża marchew,
- ćwierć czerwonej papryki,
- 3 łodygi selera naciowego,
- 4-5 liści kapusty pekińskiej,
- ok. 250 ml gorącej wody lub rosołu,
- opcjonalnie 1-2 łyżki sosu sojowego,
- 200 ml mleczka kokosowego,
- garść natki pietruszki,
- garść szczypiorku,
- mielona kolendra,
- skórka z cytryny,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W głębokim garnku rozpuszczam tłuszcz. Dodaję pokrojony czosnek i starty imbir. Gdy zaczną rumienić się dodaję pokrojone mięso. Smażę i mieszam, aż straci różowy kolor. Dodaję gorącą wodę lub rosół. Doprowadzam do zagotowania, przykrywam i zmniejszam ogień. Gotuję do miękkości.
- Następnie dodaję pokorojone warzywa, liście kapusty dodaję w dwóch etapach, najpierw grube części. Ponownie doprowadzam do zagotowania. Przykrywam i duszę, aż warzywa lekko zmiękną.
- Na koniec dodaję delikatniejsze części liści kapusty, mleczko kokosowe oraz sól. Jeszcze przez kilka chwil gotuję na małym ogniu.
- Doprawiam do smaku skórką i sokiem z cytryny, pieprzem i kolendrą. Posypuję natką pietruszki oraz szczypiorkiem.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- białko 106 / 26,5 g,
- tłuszcz 59 / 14,8 g,
- węglowodany 13 / 3,3 g,
- kalorie 1018 / 256 kcal.