SKŁADNIKI
- ok. 500-600 g schabu pokrojonego w plastry,
- przyprawy do nacierania mięsa (pół łyżeczki mielonego imbiru, pół łyżeczki papryki, sól),
- garść kaparów,
- 3-4 drobno pokrojone suszone pomidory,
- 2-3 posiekane ząbki czosnku,
- ok. 50 g schłodzonego masła,
- ok. 180 g startej mozzarelli,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Mięso kroję plastry i rozbijam z obu stron. Nacieram przyprawami i odstawiam na noc do lodówki, a jeśli nie mam czasu na 1-2 godziny.
- Formę do pieczenia posypuję startym schłodzonym masłem (wykorzystuję połowę porcji, czyli ok. 25 g).
- Następnie układam plastry mięsa, na nich kapary, pokrojone pomidory i posiekany czosnek.
- Posypuję startym serem oraz resztą schłodzonego masła.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 160ºC przez ok. 30 min.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (6):
- Białko 184 / 30,6 g,
- Tłuszcz 96 / 16 g,
- Węglowodany 20 / 3,3 g,
- Kalorie 1668 / 278 kcal.