SKŁADNIKI wersja z grzybami
- 20 g suszonych grzybów,
- 1/3 cebuli,
- pół ząbka czosnku,
- przyprawy (np. majeranek, pieprz ziołowy, natka pietruszki),
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki masła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od zalania grzybów wrzątkiem. Odstawiam na kilka godziny.
- Na patelni podgrzewam tłuszcz dodaję pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodaję odsączone i pokrojone grzyby. Duszę po przykryciem kilka minut, aż grzyby zmiękną. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Odstawiam do ostudzenia.
- Do jajek dodaję sól i pieprz oraz ostudzoną zawartość paleni i blednuję. Grzyby nie muszą być całkowicie rozdrobnione.
- Na rozgrzanej patelni smażę naleśniki/placki z jednej strony i roluję, gdy tylko masa na wierzchu zastygnie. Obok zwiniętego naleśnika wylewam nową porcję ciasta i postępuję podobnie. Dodatkowo można przed rolowanie wierzch naleśnika posypać natką pietruszki. Roluję, gdy tylko ciasto zastygnie. Nawijam na wcześniejszą rolkę (zerknij do filmu poniżej).
- Usmażony rulon naleśnikowy kroję w plastry 1-2 cm i podaję z barszczem grzybowym lub czerwony.
SKŁADNIKI wersja z kapustą:
- 15-20 g posiekanej kapusty kiszonej,
- 1-2 suszone grzybki,
- 1/3 cebuli,
- pół ząbka czosnku, przyprawy (np. majeranek, pieprz ziołowy,
- natka pietruszki),
- sól, pieprz,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki masła.
- W podobny sposób przygotujemy makaron z kapustą kiszoną, który w smaku jest zbliżony do krokietów lub pierogów.
- Wówczas smażymy z grzybami kapustę kiszoną. Dalej postępujemy podobnie jak w wersji grzybowej.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / jeśli podzielimy na 2 porcje:
- Tłuszcz 42 / 21 g,
- Białko 22 / 11 g,
- Węglowodany netto 8 / 4 g,
- Kalorie 571 / 286 kcal.
2 odpowiedzi na “KETO MAKARON GRZYBOWY bardzo prosty”
Uratowałaś moje święta, dziękuję ☺️
Cieszę się, że mogłam pomóc <3