Kategorie
Keto wytrawnie

KETO MAKARON GRZYBOWY bardzo prosty

Pomysł na prosty keto makaron. Idealny do barszczu z grzybami lub czerwonego!

SKŁADNIKI wersja z grzybami

* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. Zaczynam od zalania grzybów wrzątkiem. Odstawiam na kilka godziny.
  2. Na patelni podgrzewam tłuszcz dodaję pokrojoną cebulę i czosnek. Gdy się zeszklą dodaję odsączone i pokrojone grzyby. Duszę po przykryciem kilka minut, aż grzyby zmiękną. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i przyprawami. Odstawiam do ostudzenia.
  3. Do jajek dodaję sól i pieprz oraz ostudzoną zawartość paleni i blednuję. Grzyby nie muszą być całkowicie rozdrobnione. 
  4. Na rozgrzanej patelni smażę naleśniki/placki z jednej strony i roluję, gdy tylko masa na wierzchu zastygnie. Obok zwiniętego naleśnika wylewam nową porcję ciasta i postępuję podobnie. Dodatkowo można przed rolowanie wierzch naleśnika posypać natką pietruszki. Roluję, gdy tylko ciasto zastygnie. Nawijam na wcześniejszą rolkę (zerknij do filmu poniżej).
  5. Usmażony rulon naleśnikowy kroję w plastry 1-2 cm i podaję z barszczem grzybowym  lub czerwony.

SKŁADNIKI wersja z kapustą:

  • 15-20 g posiekanej kapusty kiszonej,
  • 1-2 suszone grzybki,
  • 1/3 cebuli,
  • pół ząbka czosnku, przyprawy (np. majeranek, pieprz ziołowy,
  • natka pietruszki),
  • sól, pieprz,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki masła.
  1. W podobny sposób przygotujemy makaron z kapustą kiszoną, który w smaku jest zbliżony do krokietów lub pierogów. 
  2. Wówczas smażymy z grzybami kapustę kiszoną. Dalej postępujemy podobnie jak w wersji grzybowej. 

MAKROSKŁADNIKI

w całości / jeśli podzielimy na 2 porcje:

  • Tłuszcz 42 / 21 g,
  • Białko 22 / 11 g,
  • Węglowodany netto 8 / 4 g,
  • Kalorie 571 / 286 kcal.

2 odpowiedzi na “KETO MAKARON GRZYBOWY bardzo prosty”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *