SKŁADNIKI
- 100 g mielonego suchego maku (można kupić w Lidlu) lub zwykłego suchego maku blendowanego przez 3-4 minuty w malakserze,
- 130-150 g mleka lub mleczka/śmietanki/kremu kokosowego,
- 40 g masła (może być klarowane lub olej kokosowy),
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka erytrolu (opcjonalnie lub zamiast miodu),
- wanilia,
- aromat migdałowy,
- 2 żółtka,
- 1,5 łyżki mąki migdałowej,
- opcjonalnie skórka z pomarańczy,
- 2 garście płatków migdałów,
- 1-2 garście posiekanych orzechów (u mnie pekan lub włoskie),
- opcjonalnie 3 śliwki suszone.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W garnku podgrzewam mak, mleczko i masło. Gotuję przez kilka minut i mieszam.
- Zdejmuję z ognia i mieszam, żeby lekko ostudzić. Po 2 minutach dodaję żółtka. Energicznie mieszam.
- Ewentualnie dodaję miód. Następnie wanilię i/lub aromat migdałowy oraz mąkę migdałową, dokładnie łączę.
- Na koniec płatki migdałowe, orzechy, śliwki i skórkę z pomarańczy.
MAKROSKŁADNIKI
– w całości (z miodem) / w jednej porcji (podzieliłam na 4):
- Tłuszcz 151 / 38 g,
- Białko 56 / 14 g,
- Węglowodany 35 / 8,8 g,
- Kalorie 1760 / 440 kcal
– w całości (bez miodu) / w jednej porcji (podzieliłam na 4):
- Tłuszcz 151 / 38 g,
- Białko 56 / 14 g,
- Węglowodany 18 / 4,5 g,
- Kalorie 1760 / 420 kcal