SKŁADNIKI
FARSZ
- 250 g kapusty kiszonej drobno posiekanej,
- ok. 100 g dowolnych wędlin (kiełbasy, boczku, chorizo, słoniny wędzonej),
- pół cebuli,
- 2-3 łyżki masła klarowanego,
- 1 szklanka wody lub rosołu,
- 2 białka jajek,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
- 1 łyżka majeranku,
- 50 g startego żółtego sera,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie 3 plastry sera do udekorowania.
CIASTO
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany,
- 70 g smalcu / masła / oleju kokosowego,
- 10 g mąki łubinowej/migdałowej/ konopnej,
- 40 g mąki kokosowej,
- 20 g mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego (albo mąki lnianej) lub łupiny babki jajowatej,
- niepełna łyżeczka soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Składniki na ciasto łączę do uzyskania zwartej masy. Odkładam do zamrażalnika, żeby ciasto zastygło.
- W tym czasie przygotowuję farsz. Na patelni podgrzewam tłuszcz i smażę posiekaną cebulę. Dodaję pokrojoną wędlinę. Gdy się zrumieni dodaję posiekaną kapustę. Smażę przez kilka minut, mieszając co jakiś czas.
- Dodaję gorący rosół lub wodę, doprowadzam do zagotowania. Przykrywam i duszę pod przykryciem ok. 40 minut.
- Doprawiam do smaku przyprawami, solą i pieprzem. Zestawiam z ognia do ostudzenia i odparowania.
- W tym czasie ciasto przekładam do formy do pieczenia tart. Można zetrzeć na tarce, pokroić cienko lub rozwałkować tak, żeby pokryć spód formy i boki.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 15 minut w temp. 150-160°C.
- Ser żółty mieszam z jajkiem i białkami. Zawartość patelni przekładam na upieczone ciasto. Następnie masę z żółtym serem. Ewentualnie dekoruję paskami żółtego sera.
- Kontynuuję pieczenie w tej samej temperaturze, aż masa zastygnie (u mnie ok. 20-25 minut).
- Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (jeśli podzielimy na 10):
- Białko 89 / 8,9 g,
- Tłuszcz 187 / 18,7 g,
- Węglowodany 12 / 1,2 g,
- Kalorie 2104 / 210,4 kcal.