SKŁADNIKI
KLUSKI CYNAMONOWE
- 1 opakowanie makaron konjac tagliatelle,
- 20 g masła (może być klarowane lub olej kokosowy),
- 1 łyżka erytrolu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- aromat migdałowy,
- skórka z pomarańczy.
MASA MAKOWA
- 100 g mielonego suchego maku lub zwykłego suchego maku blendowanego przez 3-4 minuty w malakserze,
- 130-150 g mleczka/śmietanki/kremu kokosowego,
- 20 g masła (może być klarowane lub olej kokosowy),
- opcjonalnie 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka erytrolu (opcjonalnie lub zamiast miodu),
- aromat migdałowy,
- opcjonalnie skórka z pomarańczy,
- 1-2 garście posiekanych orzechów (np. pekan lub włoskie) lub migdałów.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W garnku podgrzewam mak, mleczko i masło. Łączę i gotuję przez kilka minut.
- Następnie dodaję wanilię i/lub aromat migdałowy i słodzik i mieszam. Odstawiam.
- Makaron konjac dokładnie płuczę na sicie. Na patelni podgrzewam tłuszcz. Dodaję makaron i smażę przez kilka chwil. Następnie dodaję cynamon i słodzik i mieszam. Zmniejszam ogień do minimum, przykrywam i duszę przez 4-5 minuty.
- Do makaronu dodaję skórkę z pomarańczy oraz wcześniej przygotowaną masę makową. Całość podgrzewam i mieszam dokładnie.
- Ewentualnie dodaję łyżeczkę miodu.
- Podaję z posiekanymi orzechami, migdałami i skórką pomarańczy.
MAKROSKŁADNIKI
– w całości (z miodem) / w jednej porcji (podzieliłam na 3):
- Białko 48 / 16 g,
- Tłuszcz 146 / 48,7 g
- Węglowodany 24 / 8 g,
- Kalorie 1659 / 553 kcal
– w całości (bez miodu) / w jednej porcji (podzieliłam na 3):
- Białko 48 / 16 g,
- Tłuszcz 146 / 48,7 g
- Węglowodany 15 / 5 g,
- Kalorie 1620 / 540 kcal* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK