SKŁADNIKI:
Farsz:
- 40 g masła (może być masło sklarowane) lub smalcu gęsiego,
- 1 cebula,
- 500 g pieczarek,
- 250 g mascarpone,
- garść natki pietruszki i/lub szczypioru,
- sól, pieprz,
- papryka ostra.
Ciasto:
- 6 jajek,
- 2-3 łyżki oliwy, rozpuszczonego masła lub smalcu plus do odrobina do smażenia,
- sól,
- opcjonalnie kurkuma, papryka.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Smażę pokrojoną cebulę do zeszklenia. Następnie dodaję pokrojone pieczarki i smażę. Gdy odparują dodaję mascarpone, zioła i doprawiam do smaku.
- Składniki na ciasto blenduję i smażę naleśniki.
- Naleśniki układam na papierze do pieczenia, tak żeby powstał naleśnikowy duży płat (zerknij na film poniżej).
- Naleśniki pokrywam ostudzonym farszem i zwijam tak jak roladę. Można pomóc sobie papierem.
- Najlepiej kroić po schłodzeniu.
MAKROSKŁADNIKI
- w całości: tłuszcz: ok. 198 g białko: ok. 66 g węglowodany: ok. 33 g energia: 2152 kcal
- w jednym kawałku (15): tłuszcz: ok. 13,2 g białko: ok. 4,4 g węglowodany: ok. 2,2 g energia: 143 kca