SKŁADNIKI
- 1 marchew,
- kawałek selera,
- jedna pietruszka,
- kawałek pora,
- 0,75 szklanki passaty pomidorowej,
- 2 ząbki czosnku,
- ziele angielskie, liść laurowy,
- 1 łodyga lub kilka ususzonych kawałków trawy cytrynowej (opcjonalnie),
- szczypta curry,
- szczypta mielonej kolendry,
- sól, pieprz do smaku,
- opcjonalnie dobrej jakości oliwa z oliwek.
* podlinkowane, pogrubione produkty z listy składników możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Obrane i pokrojone na grube kawałki warzywa podpiekam na suchej patelni, aż lekko się zrumienią.
- Przekładam do garnka, zalewam wrzątkiem dodaję ziele angielskie, liść laurowy i ewentualnie pokrojoną trawę cytrynową.
- Gotuję do miękkości (ok. 15 minut). Dodaję passatę. Gotuję jeszcze ok. 5 minut.
- Z zupy usuwam ziele angielskie, liść laurowy i ewentualną trawę cytrynową. Zupę blenduję na gładko. Na koniec doprawiam do smaku.
- Podaję z ugotowanym al dente kalafiorem, brokułem bądź uduszoną na wodzie marchewką startą na grubych oczkach z dodatkiem czosnku.
- Jeśli zupa ma stanowić tradycyjny posiłek podaję ją z oliwą z oliwek.