SKŁADNIKI
- 200 g (1 opakowanie) serka wiejskiego ziarnistego*,
- 4 jajka*,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 25 g mąki łubinowej,
- 15 g łupiny (łuski) babki jajowatej,
- 10 g mielonego siemienia lnianego złocistego odtłuszczonego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżka ziół (np. mieszanka dzikich ziół lub prowansalskich).
*w temperaturze pokojowej
* podlinkowane, pogrubione produkty z listy składników możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Łączę mokre składniki. Dodaję suche (mąkę, siemię lniane, babkę jajowatą, sól, proszek do pieczenia i zioła) i mieszam.
- Odstawiam na 10 minut, po tym czasie ciasto zgęstnieje.
- Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piekę (góra-dół) w nagrzanym piekarniku w temp. 160-170°C przez 20 minut, następnie w temp. do 150°C kolejne 20 minut.
- Po upieczeniu zostawiam w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut.
- Studzę na kratce. Kroję po całkowitym ostudzeniu.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI
- tłuszcz: ok. 61 g
- białko: ok. 50 g
- węglowodany: ok. 8 g
- kcal ok. 767