SKŁADNIKI
- kilka sztuk pieczarek (u mnie 6 niedużych),
- 1 jajko,
- 10-12 g mąki kokosowej,
- 15 g startego na drobnych oczkach żółtego sera,
- ¼ łyżeczki soli,
- pieprz,
- pół ząbka czosnku,
- opcjonalnie tłuszcz do smażenia (np. smalec, masło sklarowane, olej kokosowy).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Jajko, mąkę, ser żółty, rozgnieciony czosnek, sól i pieprz łączę do uzyskania ciasta.
- Oczyszczone pieczarki obklejam ciastem, układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w nagrzanym piekarniku, aż się zrumienią ok. 10-15 minut w temp. 170-180ºC.
- W wersji smażonej smażę w rondelku na złoty kolor.
MAKROSKŁADNIKI
(nie liczyłam tłuszczu do smażenia) / w jednej porcji:
- Tłuszcz 15 / 2,5 g
- Białko 13 / 2,2 g
- Węglowodany 3 / 0,5 g
- Kalorie 203 / 34 kcal.
2 odpowiedzi na “KETO PIECZARKI idealna przystawka na Wigilię”
Dzień dobry, czy można zastąpić mąkę kokosową innym rodzajem mąki (bambusową, migdałową)?
Dzień dobry, można poeksperymentować 🙂