SKŁADNIKI
na masę makową:
- 100 g maku mielonego (suchego z woreczka),
- 130 ml śmietanki 30 % (może być kokosowa),
- 2 łyżki erytrolu,
- odrobina aromatu migdałowego / pomarańczowego lub wanilii,
- 30 g masła lub oleju kokosowego,
- 1 łyżka mąki migdałowej, kokosowej.
na masę twarogową:
- 5 jajek,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- 300 g tłustego twarogu,
- 30 g masła,
- 20 g mąki kokosowej,
- 20 g wiórków kokosowych,
- aromat śmietankowy, cytrynowy lub wanilia.
Ewentualnie ulubione dodatki na wierzch rozpuszczona czekolada, posiekane migdały, orzechy itd.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na masę makową łączę, mocno podgrzewam i pozostawiam do ostudzenia.
- Składniki na masę serową umieszczam w misie malaksera i miksuję do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitej masy (u mnie ok. 4-5 minut).
- Przekładam do foremek na muffiny po 1 łyżce masy serowej, następnie masy makowej i przykrywam masą serową.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 30 minut w temp. 170°C.
- Ostudzone można polać rozpuszczoną czekoladą lub keto lukrem.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (12):
- białko 76 / 6,3 g,
- tłuszcz 193 / 16 g,
- węglowodany 24 / 2 g,
- kalorie 2173 / 181 kcal