Kategorie
Keto desery

KETO „CIĄGUTKI” Z MAKIEM

Proste do zrobienia i taakie dobre, bardzo dobre 😉

SKŁADNIKI 

WYKONANIE

  1. W głębokim rondelku podgrzewam masło. Doprowadzam do granicy wrzenia, cały czas mieszając czekam, aż przybierze brązowawy odcień ok. 7-8 minut. Możemy użyć także masła sklarowanego, wtedy wystarczy mocno podgrzać.
  2. Zdejmuję z ognia dodaję mak (jeśli używam maku suchego mielonego można dodać na koniec po zblendowaniu całości), słodzik i sól. 
  3. Gdy masło lekko ostygnie dodaję mascarpone i blenduję do gładkiej konsystencji. Ewentualnie na koniec  dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam.
  4. Masę przekładam do naczynia, można wcześniej wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki na całą noc (jeśli mam mało czasu wstawiam do zamrażarki na 2 godziny).
  5. Po tym czasie zastygniętą masę wyjmuję (łatwiej jest, gdy naczynie wyłożymy papierem lub folią i koję w kostkę. Przechowuję w lodówce.

MAKROSKŁADNIKI

w całości:

  • Tłuszcz ok. 240 g,
  • Białko ok. 18,3 g,
  • Węglowodany ok. 13 g,
  • Kalorie 2291kcal

W jednej kostce (było 24):

  • Tłuszcz ok. 10 g,
  • Białko ok. 0,8 g,
  • Węglowodany ok. 0,5 g,
  • Kalorie 95,5 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *