SKŁADNIKI
- 150 g masła lub masła sklarowanego,
- 250 g mascarpone,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka maku,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- żelatyna rozpuszczona w niewielkiej ilości wody (1-1,5 łyżeczki lub kilka listków zależy jaki efekt stężenia chcemy uzyskać),
- dowolny aromat np. migdałowy lub wanilia,
- szczypta soli.
WYKONANIE
- W głębokim rondelku podgrzewam masło. Doprowadzam do granicy wrzenia, cały czas mieszając czekam, aż przybierze brązowawy odcień ok. 7-8 minut. Możemy użyć także masła sklarowanego, wtedy wystarczy mocno podgrzać.
- Zdejmuję z ognia dodaję mak (jeśli używam maku suchego mielonego można dodać na koniec po zblendowaniu całości), słodzik i sól.
- Gdy masło lekko ostygnie dodaję mascarpone i blenduję do gładkiej konsystencji. Ewentualnie na koniec dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam.
- Masę przekładam do naczynia, można wcześniej wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki na całą noc (jeśli mam mało czasu wstawiam do zamrażarki na 2 godziny).
- Po tym czasie zastygniętą masę wyjmuję (łatwiej jest, gdy naczynie wyłożymy papierem lub folią i koję w kostkę. Przechowuję w lodówce.
MAKROSKŁADNIKI
w całości:
- Tłuszcz ok. 240 g,
- Białko ok. 18,3 g,
- Węglowodany ok. 13 g,
- Kalorie 2291kcal
W jednej kostce (było 24):
- Tłuszcz ok. 10 g,
- Białko ok. 0,8 g,
- Węglowodany ok. 0,5 g,
- Kalorie 95,5 kcal