SKŁADNIKI
- 4 jajka,
- 30 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub smalcu,
- 35 g mąki łubinowej, kokosowej lub dowolnej,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- pół łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka dowolnych przypraw (np. ziół prowansalskich lub mieszanki z dzikich ziół),
- 2 przeciśnięte ząbki czosnku.
SOS
- 3 łyżki majonezu,
- 3 łyżki śmietany lub jogurtu,
- 2 ogórki konserwowe,
- garść szczypiorku,
- 1 łyżeczka keczupu,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od ubicia na sztywną pianę białek z solą. Następnie dodaję żółtka i delikatnie ubijam.
- Dodaję rozpuszczony ostudzony tłuszcz, kolejno sypkie składniki, przyprawy, przeciśnięty czosnek i sok z cytryny lub ocet jabłkowy.
- Przekładam do podłużnego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez 25-35 minut w temp. 160-170ºC do tzw. suchego patyczka.
- Kroję wzdłuż i na pół, tak żeby powstały cztery kromki
MAKROSKŁADNIKI:
W samej bułce bez dodatków:
- białko 29 g,
- tłuszcz 67 g,
- węglowodany 4 g,
- kalorie 745 kcal.
W sosie w całości / 1 łyżka (7):
- białko 4 / 0,6 g,
- tłuszcz 55 / 7,9 g,
- węglowodany 10 / 1,4 g,
- kalorie 555 / 79
Film z przepisem.
,