Kategorie
Domowe pieczywo

| CHLEB BŁYSKAWICZNY

Ten awaryjny przepis nigdy mnie nie zawiódł. Warto z niego skorzystać, gdy nagle okazuje się, że brakuje pieczywa np. do kolacji. Zrobienie tego chleba zajmie dużo mniej czasu niż wyprawa do sklepu… 😉

SKŁADNIKI

dodatki (opcjonalnie):

WYKONANIE

  1. W wodzie (temp. ok. 40ºC) rozpuszczam drożdże. Dodaję płatki owsiane i słodzik. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.
  2. Po tym czasie dodaję pozostałe składniki. Dokładnie mieszam łyżką 5-10 minut, można użyć robota kuchennego 😉  Ciasto ma konsystencję budyniu.
  3. Następnie przekładam do naczynia wysmarowanego masłem i posypanego otrębami lub płatkami. Odstawiam na 15-20 minut do wyrośnięcia.
  4. Po tym czasie piekę w nagrzanym piekarniku najpierw w temperaturze 220-230°C (z termoobiegiem) przez 15 minut, następnie w temperaturze 180-170°C przez 40 minut (bez termoobiegu, jedynie góra-dół). Po upieczeniu studzę w na kratce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *