SKŁADNIKI
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 80 g rozpuszczonego masła,
- 2-3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml wody,
- 300 ml mocnego espresso,
- 3-4 łyżki erytrolu,
- opcjonalnie wanilia.
POLEWA
- 200 ml podgrzanego mleczka kokosowego lub śmietanki 30%,
- 1-2 łyżeczki erytrolu,
- 1-2 łyżeczki kakao,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczonej w ok. 50 ml wody.
Wszystkie składniki na polewę wystarczy energicznie połączyć.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Do twarogu dodaję rozpuszczone masło, słodzik oraz kawę i mieszam energicznie. Masę przekładam do tortownicy (20 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chłodzę przez ok. 45 minut, aż masa całkowicie zastygnie.
- Składniki na polewę energicznie mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Przelewam na zastygniętą masę sernikową.
- Wstawiam na 10-15 minut do lodówki / zamrażalnika do całkowitego zastygnięcia polewy.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (16):
- Białko 114 / 7 g,
- Tłuszcz 258 / 16 g,
- Węglowodany 30 / 1,9 g,
- Kalorie 2910 / 182 kcal.