SKŁADNIKI:
- 3 jajka*,
- 100-120 g śmietany 18%*,
- 30 g mąki kokosowej,
- 20 g wiórków kokosowych,
- 25 g rozpuszczonego, ostudzonego masła,
- 2-3 łyżki erytrolu,
- ewentualnie wanilia,
- odrobina skórki z cytryny,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- garść (ok. 60 g) truskawek lub innych owoców.
*w temperaturze pokojowej
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej masy. Jeśli dodamy więcej śmietany uzyskamy efekt wyższy sernikowy, jeśli mniej ciasta będzie nadal działać, ale bardziej puszyste.
- Rozgrzewam patelnię (u mnie o średnicy ok. 20 cm), którym wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, układam truskawki (mogą być także inne owoce). Zmniejszam ogień do minimum, przykrywam i piekę ok. 30 minut. Gdy masa zastygnie, zdejmuję z ognia. Po ok. 5 dziwnych rzeczy odbieram z patelni.
- Można dodatkowo dodać mielonym słodzikiem.
- Ciasto można również upiec w piekarniku w temp. 170-180C przez 25-30 minut.
MAKROSKŁADNIKI W CAŁOŚCI:
- białko ok. 27 gramów,
- tłuszcz ok. 86 gramów,
- węglowodany 13 g,
- energia 950 kcal.