SKŁADNIKI
- 3 jajka (białko i żółtko oddzielnie),
- 40 g majonezu,
- 60 g sera feta startego na drobnych oczkach,
- 20 g mąki kokosowej,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka ziół (u mnie oregano, natka pietruszki i tymianek),
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- szczypta soli.
*wszystkie składniki muszą mieć tę samą temperaturę, dlatego najlepiej godzinę przed przygotowaniem wyjąć z lodówki te, które w niej były
** podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Białka ubijam ze szczyptą soli. Odstawiam.
- W drugiej misce łączę żółtka, majonez, proszek do pieczenia, przeciśnięty czosnek, zioła, ocet jabłkowy i mąkę.
- Mieszam delikatnie obie masy.
- Formę do muffin natłuszczam oliwą z oliwek (można użyć masła). Wypełniam ciastem.
- Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 25 minut.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (12):
- Białko 34 / 2,8 g,
- Tłuszcz 67 / 5,6 g,
- Węglowodany 8 / 0,7 g,
- Kalorie 778 / 64,8 kcal