SKŁADNIKI
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 30 ml wody,
- 30 ml oliwy z oliwek plus odrobina na wierzch,
- 80 g mąki migdałowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki soli.
- oliwki, pomidorki, gruba sól, rozmaryn i/lub inne ulubione zioła.
*podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
Żółtka łączę z wodą i oliwą. Następnie dodaję suche składniki.
Ubijam białka i delikatnie łącze z masą żółtkową.
Ciasto przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia wcześniej natłuszczonego oliwą lub masłem. Na wierzch układam oliwki, pomidorki, rozmaryn. Posypuję grubą solą.
Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 140-150°C przez ok. 35 minut. Po tym czasie focaccię zostawiam w wyłączonym piekarniku jeszcze na 10 minut.