SKŁADNIKI
- 7-8 plastrów karkówki,
- 1 cukinia,
- 1 cebula,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- 3 ząbki czosnku,
- po pół łyżeczki bazylii, oregano, tymianku, majeranku, wędzonej papryki, pieprzu ziołowego,
- ćwierć łyżeczki ostrej papryki,
- 70 g masła (opcjonalnie),
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Mięso dzielę na plastry. Każdy lekko rozbijam albo nakłuwam widelcem.
- Solę z każdej strony i posypuję pieprzem. Odstawiam na godzinę.
- Następnie w naczyniu z pokrywą układam na przemian mięso, plastry cukinii i cebuli.
- Polewam przecierem pomidorowym połączonym z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem.
- Na wierzch rozsypuję skrawki masła.
- Przykrywam i wstawiam do nagrzanego piekarnika i przez 10 minut piekę w temperaturze 200°C potem zmniejszam do 160°C i piekę przez ok. godzinę.