Kategorie
Keto desery Keto wytrawnie

KETO JAJECZNY BUDYŃ BEZMLECZNY

SKŁADNIKI:

  • 80 g masła,
  • 3 żółtka,
  • 0,5 łyżeczki ksylitolu,
  • szczypta soli,
  • dowolny aromat opcjonalnie (np. ajerkoniakowy).

WYKONANIE:

  1. Masło rozpuszczam, dodaję sól i podgrzewam na małym ogniu doprowadzając do lekkiego sklarowania (trzeba mieszać, żeby masła nie spalić).
  2. Gdy piana na maśle zamieni się w klarowne pęcherze powietrza, zdejmuję z ognia dodaję ksylitol. A po kilku minutach powoli roztrzepane żółtka. Mieszam dokładnie, aż do połączenia i uzyskania jednolitej masy.
  3. Im temperatura będzie niższa tym szybciej uda nam się uzyskać gładką strukturę. Można użyć blendera. Smacznego!! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *