SKŁADNIKI:
- ok. 1 kg schabu pokrojonego w cienkie plastry,
- 2 łyżki świeżo startego imbiru,
- 8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju np. rzepakowego,
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku
- 7 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli, - 0,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej,
- 0,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
- 0,5 łyżeczki brązowego cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- solidna garść natki pietruszki.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki na marynatę mieszam dokładnie. Mięso nacieram z każdej strony układam w naczyniu. Wkładam do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na 24. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180°C i piekę mięso pod przykryciem ok. 30-35 minut. Zanim podam czekam ok. 10-15 minut, żeby mięso ochłonęło. Smacznego!