Kategorie
Dania obiadowe Keto wytrawnie

SCHAB Z IMBIREM

Kruche, aromatyczne mięso. Pyszota!! 😉

SKŁADNIKI:

  • ok. 1 kg schabu pokrojonego w cienkie plastry,
  • 2 łyżki świeżo startego imbiru,
  • 8 łyżek oliwy z oliwek lub oleju np. rzepakowego,
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej ostrej,
  • 0,5 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
  • 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu,
  • 0,5 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • solidna garść natki pietruszki.

 

WYKONANIE:

Wszystkie składniki na marynatę mieszam dokładnie. Mięso nacieram z każdej strony układam w naczyniu. Wkładam do lodówki na 12 godzin, a najlepiej na 24. Po tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180°C i piekę mięso pod przykryciem ok. 30-35 minut. Zanim podam czekam ok. 10-15 minut, żeby mięso ochłonęło. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *