Kategorie
Dania obiadowe

PIECZONA KARKÓWKA BARDZO AROMATYCZNA

Obłędna, soczysta i bardzo, bardzo pyszna!!!

 

SKŁADNIKI

  • 2 kg karkówki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju np. rzepakowego,
  • 7 przeciśniętych ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 2-3 łyżki majeranku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka soli.

WYKONANIE

  1. Dzień wcześniej karkówkę zalewam wodą z solą (na litr pół łyżeczki soli), przykrywam i zostawiam w chłodnym miejscu. Następnie osuszam i przekładam do naczynia żaroodpornego.
  2. Oliwę lub olej mieszam z przyprawami, do uzyskania gęstej marynaty. Dokładnie nacieram mięso z każdej strony, przykrywam i marynuję w lodówce jeszcze 1 dzień.
  3. Po tym czasie piekę z przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 190°C, po 15 minutach zmniejszam  temperaturę do 170°C. Łączny czas pieczenia to ok. 2 godzin.
  4. Zacznim zacznę kroić po upieczeniu mięso pozostawiam na 15-20 minut, aby mięso nieco przestygło i odpoczęło, dzięki temu będzie soczyste.

Smacznego! 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *