SKŁADNIKI:
- 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa),
- 1 nieduża cukinia,
- 1 szklanka mąki owsianej plus do obtoczenia kotletów,
- 3 jajka,
- garść natki pietruszki,
- 2-3 rozgniecione ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy lub kokosowy)
WYKONANIE:
- Cukinię myję i ścieram na tarce na grubych oczkach solę i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odsączam powstały sok. Do cukinii dodaję pozostałe i składniki. Dokładnie mieszam. Ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
- Z powstałej masy formuje kotleciki i obtaczam je w mące (jeśli masa wyszła zbyt rzadka do ciasta dodaję mąkę). Smażę na rozgrzanym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach.
Smacznego!