Kategorie
Dania obiadowe

KOTLETY Z KOMOSY RYŻOWEJ Z CUKINIĄ

Pyszne, jarskie, wakacyjne kotlety. Świetnie smakują na ciepło i na zimno. Polecam ze świeżymi warzywami.

 

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ugotowanej komosy ryżowej (quinoa),
  • 1 nieduża cukinia,
  • 1 szklanka mąki owsianej plus do obtoczenia kotletów,
  • 3 jajka,
  • garść natki pietruszki,
  • 2-3 rozgniecione ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • tłuszcz do smażenia (u mnie olej rzepakowy lub kokosowy)

WYKONANIE:

  1. Cukinię myję i ścieram na tarce na grubych oczkach solę i odstawiam na 10 minut. Po tym czasie odsączam powstały sok. Do cukinii dodaję pozostałe i składniki. Dokładnie mieszam. Ewentualnie doprawiam solą i pieprzem.
  2. Z powstałej masy formuje kotleciki i obtaczam je w mące (jeśli masa wyszła zbyt rzadka do ciasta dodaję mąkę). Smażę na rozgrzanym tłuszczu. Nadmiar tłuszczu odsączam na papierowych ręcznikach.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *