Składniki:
- 3 łyżki płatków gryczanych,
- 2 łyżki miękkiego masła,
- 3 łyżki nasion słonecznika,
- 3 łyżki nasion dyni,
- 3 łyżki siemienia lnianego (u mnie złote),
- 1 łyżka łupiny babki jajowatej,
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
- 1/2 łyżeczki ziół lub dowolnych przypraw,
- 1/4 łyżeczki soli,
- papryka ostra mielona (opcjonalnie),
- 1/2 szklanki ciepłej wody.
Wszystkie składniki mieszam. Odstawiam na 10 minut. Masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję cienko. Następnie za pomocą noża kroję w kratkę tworząc dowolnej wielkości kromki. Tak, żeby między każdą powstał odstęp 2-3 mm. Ewentualnie wierzch posypuję ostrą mieloną papryką. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku 15-20 minut (musi być rumiane). Po wystudzeniu (łatwiej zdjąć z blachy) chrupię same lub z czymś co lubię.
Smacznego!
Makro w jednym chlebku:
- tłuszcz ok. 5,7 g
- białko ok. 3,6 g
- węglowodany: ok. 3,2 g
- ok. 81 kcal