Kategorie
Keto pieczywo

DOMOWE, CHRUPKIE PIECZYWO LOW CARB BEZ GLUTENU

Składniki:

  • 3 łyżki płatków gryczanych,
  • 2 łyżki miękkiego masła,
  • 3 łyżki nasion słonecznika,
  • 3 łyżki nasion dyni,
  • 3 łyżki siemienia lnianego (u mnie złote),
  • 1 łyżka łupiny babki jajowatej,
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżeczki ziół lub dowolnych przypraw,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • papryka ostra mielona (opcjonalnie),
  • 1/2 szklanki ciepłej wody.

Wszystkie składniki mieszam. Odstawiam na 10 minut. Masę przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmarowuję cienko. Następnie za pomocą noża kroję w kratkę tworząc dowolnej wielkości kromki. Tak, żeby między każdą powstał odstęp 2-3 mm. Ewentualnie wierzch posypuję ostrą mieloną papryką. Piekę w nagrzanym do 170°C piekarniku 15-20 minut (musi być rumiane). Po wystudzeniu (łatwiej zdjąć z blachy) chrupię same lub z czymś co lubię.

Smacznego!

Makro w jednym chlebku: 

  • tłuszcz ok. 5,7 g
  • białko ok. 3,6 g
  • węglowodany:  ok. 3,2 g
  • ok. 81 kcal

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *