SKŁADNIKI
- 6 jajek,
- 40-60 g mąki kokosowej*,
- 1,5-2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- skórka i sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1-2 łyżki słodziku.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
* na początek lepiej wsypać mniej mąki i sprawdzić jaka będzie konsystencja ciasta (musi być taka jak gęsta śmietana), ewentualnie dosypać mąkę lub dodać odrobinę wody. Jeśli robię biszkopt kakaowy również dodaję mniej mąki.
WYKONANIE
- Jajka ubijam na puszystą masę. Dodaję ocet i sok z cytryny, następnie skórkę z cytryny i słodzik. Na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto przekładam do tortownicy (24 cm średnicy) i piekę w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 minut.
Makro w kawałku (ok. 100 g):
- tłuszcze: ok. 6 g,
- białka: ok. 4,5 g,
- węglowodany: ok. 4,1 g,
- kcal ok. 84.