SKŁADNIKI na 8 średniej wielkości bułek
- 250 g jogurtu naturalnego,
- 55 g łupiny babki jajowatej,
- 10 g maku (ok. 2 łyżek),
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Jajka lekko ubijam, dodaję jogurt. Mieszam dokładnie. Dodaję sypkie składniki. Dokładnie łączę. Odstawiam na 10-15 minut, aż łupina napęcznieje, a ciasto zrobi się gęste.
- Z ciasta formuję 8 kulek. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekę w nagrzanym piekarniku, najpierw z termoobiegiem 15-20 min. w temp. 170-180°C, a następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170°C (trzeba obserwować, żeby bułki nie przypiekły się za bardzo).
Makroskładniki w jednej bułce:
- białko 5,7 g
- tłuszcz 5 g
- węglowodany 1,6 g
- kcal ok. 74