SKŁADNIKI:
- 750 g surowego boczku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 czubata łyżka soli,
- 1,5 łyżki suszonego rozmarynu,
- 1 łyżeczka mielonej papryki.
WYKONANIE:
Dzień lub co najmniej 3 godziny wcześniej boczek moczę w wodzie z solą (na 1,5 litra wody 1 solidna łyżka soli).
Następnie osuszam mięso. Przygotowuję przyprawy: czosnek przeciskam przez praskę, a potem mieszam z rozmarynem i papryką.
Mięso nacieram z każdej strony mieszanką przypraw. Przekładam do żaroodpornego naczynia, przykrywam i jeśli mam mało czasu wstawiam do piekarnika. A jeśli nie spieszy mi się pozwalam, aby mięso jeszcze przez ok. 1 godzinę poczekało w spokoju i przejęło aromat przypraw. Następnie piekę w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180-190°C.
Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Pozwalam mu odpocząć jeszcze przez jakiś czas. Przed pokrojeniem czekam (a raczej staram się) ok. 20 minut. Smacznego!