SKŁADNIKI
- 4 jajka,
- 60 g mąki kokosowej,
- 20 g budyniu waniliowego w proszku bez cukru,
- 25 g łupiny babki jajowatej (jasnej),
- 10 g złocistego mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 2 łyżki słodziku,
- 1 szklanka wrzątku,
- 1 łyżka miękkiego masła (lub oleju kokosowego),
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w ebookach:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki przekładam do miski i miksuję do połączenia. Odstawiam na 10 minut. Następnie zwilżonymi dłońmi lepię kulki i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180-190ºC z termoobiegiem przez 15 minut. Następnie góra-dół przez ok. 15 minut w temp. 170ºC góra-dół (pączki muszą być rumiane).
- Studzę na kratce.
MAŚLANA POLEWA
- 100 g masła,
- 2-3 łyżki słodziku,
- opcjonalnie 1/4 łyżeczki miodu,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Do podgrzanego płynnego masła dodaję słodzik, cynamon i ewentualnie miód. Mieszam. Upieczone pączki zanurzam w maśle. Gdy masło zastygnie dodatkowo polewam nim pączki z wierzchu.
Makroskładniki w jednym pączku (było 17 sztuk):
- białko ok. 2,1 g,
- tłuszcz ok. 8,8 g,
- węglowodany: ok. 4,4 g
- kalorie ok. 103,9 kcal