Bułki z marchewką w klasycznym wydaniu piekę od wielu, wielu lat. Do tej pory to jeden z faworytów w mojej rodzinie😉 Dziś zaskakująca wersja bułek marchewkowych, ponieważ w wersji keto smakują równie pysznie.
SKŁADNIKI
- 5 jajek,
- 30 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 100 g złotego mielonego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 40 g mąki łubinowej,
- 100 g surowej marchwi startej na drobnych oczkach,
- 35 g ziaren sezamu lub siemienia lnianego,
- 70 g roztopionego ostudzonego oleju kokosowego,
- 200 g ciepłej wody,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka soli.
* podlinkowane, pogrubione produkty z listy składników możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Wszystkie składniki miksuję do połączenia. Uzyskujemy zwarte i gąbczaste ciasto. Zwilżonymi dłońmi lepię kulki. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę „góra-dół” w temp. 170ºC ok. 15-20 minut następnie w temp. 150ºC przez ok. 15 minut.
- Studzę na kratce.
Makroskładniki w całości / jednej bułce (7):
- białko 90 / 12,9 g,
- tłuszcz 138 / 19,7 g,
- węglowodany 15 / 2,1 g,
- kalorie 1758 / 251 kcal.
2 odpowiedzi na “KETO BUŁKI BEZ BABKI JAJOWATEJ BEZ NABIAŁU”
Co mam zrobić jak ciasto na bułki jest za rzadkie mimo , że czekałam 25 minut?
No nic mimo tego , że się rozlały i nakladalam łyżką, to i tak piekę i zobaczę co wyjdzie?