SKŁADNIKI
- 400 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie łopatka),
- 2-3 łyżki smalcu gęsiego lub wieprzowego,
- 200 ml przecieru pomidorowego,
- 60 g selera*,
- 60 g marchwi*,
- 60 g pietruszki*,
- 30 g pora (jasna część),
- kawałek cebuli,
- pół papryki lub papryka marynowana,
- 1-2 posiekane ząbki czosnku,
- przyprawy: pół łyżeczki wędzonej papryki, po ćwierć łyżeczki kolendry, ostrej papryki, pół łyżeczki pieprzu ziołowego, gałązka lubczyku, 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego,
- garść natki pietruszki i/lub kolendry,
- sól, pieprz.
*waga po obraniu
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Dodaję starte na drobnych oczkach warzywa oraz drobno pokrojoną paprykę, cebulę, czosnek oraz por. Smażę przez kilka minut. Następnie dodaję mięso, kontynuuję smażenie mieszając co jakiś czas. Przykrywam i duszę przez ok. 5 minut.
- Następnie dodaję przecier pomidorowy, ziele angielskie i liście laurowe. Doprowadzam do zagotowania i duszę pod przykryciem kolejne kilka minut.
- Na koniec dodaję przyprawy, mieszam. Jeśli paprykarz wydaje się zbyt rzadki, możemy zredukować płyn podgrzewając na małym ogniu bez przykrycia.
Makroskładniki w całości:
- białko 88 g,
- tłuszcz 47 g,
- węglowodany 18 g,
- kalorie 874 kcal.
2 odpowiedzi na “MIĘSNY PAPRYKARZ”
Witam. W opisie nie ma nic o mielonym mięsie.
Witam, dziękuję za czujność. Poprawione 🙂