SKŁADNIKI
- ok. 60 g zmielonych migdałów / mąki migdałowej,
- 60 g mąki kokosowej,
- 1 łyżka erytrolu (najlepiej w pudrze),
- 30 g masła, masła klarowanego lub oleju kokosowego,
- 30 g miąższu kokosowego,
- 3 łyżki masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów),
- szczypta soli.
Na wierzch
- ok. 40 g rozpuszczonej gorzkiej czekolady,
- solidna garść posiekanych orzechów (u mnie pekan).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Obie mąki mieszam w misce. Dodaję słodzik, szczyptę soli, rozpuszczone masło z miąższem kokosowym oraz masło orzechowe. Mieszam do powstania jednolitej gęstej masy.
- Z masy lepię kulki, lekko spłaszczam. Układam na talerzu i chłodzę, aż całkowicie zastygną (można wstawić do zamrażalnika). Zastygnięte ciasteczka zanurzam z jednej strony w rozpuszczonej czekoladzie. Następnie w posiekanych orzechach.
- Odstawiam na kilka minut do lodówki, aż polewa zastygnie. Przechowuję w chłodnym miejscu.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (14):
- Białko 32 / 2,3 g,
- Tłuszcz 172 / 12,3 g,
- Węglowodany 36 / 2,6 g,
- Kalorie 1817 / 130 kcal.