SKŁADNIKI
- 6 jajek (białka i żółtka oddzielnie) – u mnie średniej wielkości,
- 50 g rozpuszczonego oleju kokosowego lub smalcu,
- 20 g złocistego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 20 g mąki bambusowej / błonnika bambusowego,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny,
- ćwierć łyżeczki soli,
- opcjonalnie ulubione zioła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych przepisów na keto bułki i bochenki znajdziesz w pakiecie:
WYKONANIE
- Do białek dodaję sól i ubijam na sztywną pianę. Następnie żółtka i wciąż ubijam.
- Do ubitej masy jajecznej dodaję stopniowo sypkie składniki, rozpuszczony i ostudzony tłuszcz oraz ocet jabłkowy i miksuję na najniższych obrotach.
- Ciasto przekładam do foremek do tartaletek.
-
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 20-30 minut w temp. 170ºC góra-dół (najlepiej obserwować i sprawdzić patyczkiem).
Makroskładniki w całości / w jednej bułce (6):
- białko 47 / 7,8 g,
- tłuszcz 82 / 13,7 g,
- węglowodany 3 / 0,5 g,
- kalorie 970 / 162 kcal.