SKŁADNIKI
-
- 40 g orzechów włoskich,
- 100 g sera feta plus 50 g do podania,
- 100 g jogurtu greckiego,
- 100 g kwaśnej śmietany,
- 100 ml zimnej wody,
- 2-3 ogórki gruntowe,
- 1-2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy,
- opcjonalnie odrobina soku z cytryny,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych pomysłów na diecie keto znajdziesz w ebooku:
WYKONANIE
- W misie malaksera umieszczam orzechy, fetę, śmietanę, jogurt, oliwę z oliwek, czosnek oraz wodę i blednuję do całkowitego połączenia i rozdrobnienia orzechów.
- Dodaję do startych na drobnych oczkach ogórków.
- Doprawiam solą, pieprzem sokiem z cytryny. Nie żałuję także posiekanego koperku.
- Mieszam i podaję udekorowane pokruszoną fetą oraz cieniutkimi plastrami ogórka.
Film z przepisem.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (2):
- białko 42 / 21 g,
- tłuszcz 104 / 52 g,
- węglowodany 18 / 9 g,
- kalorie 1164 / 582 kcal.