SKŁADNIKI
- 3 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 50 g wiórków kokosowych (najlepiej drobnych),
- 20 g mąki kokosowej,
- szczypta soli,
- szczypta proszku do pieczenia,
- opcjonalnie 1-2 łyżki erytrolu,
- 80-100 g borówek lub jagód,
- tłuszcz do smażenia (smalec gęsi / masło klarowane).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam na sztywną pianę. Następnie żółtka i ubijam do połączenia.
- Stopniowo wsypuję sypkie składniki i łączę delikatnie. Na koniec borówki i mieszam.
- Na patelni podgrzewam tłuszcz i smażę na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Makroskładniki w całości / w jednym racuchu (6):
- białko 27 / 4,5 g,
- tłuszcz 74 / 12,3 g,
- węglowodany 22 / 3,7 g,
- kalorie 870 / 145 kcal.