SKŁADNIKI
- 400-450 g truskawek,
- 150-200 g jogurtu naturalnego,
- 3-4 łyżeczki żelatyny,
- 100 ml wody do rozpuszczenia żelatyny,
- 1-2 łyżki słodziku (u mnie erytrol).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Żelatynę zalewam ostudzoną przegotowaną wodą i odstawiam.
- Do miski wrzucam truskawki. Dodaję jogurt i blenduję do połączenia. Dodaję słodzik i mieszam.
- Naczynie z żelatyną wstawiam do miski z wrzątkiem, żeby całkowicie rozpuścić. Żelatynę dodaję do zmiksowanych z jogurtem truskawek i mieszam. Odstawiam do lodówki, żeby masa zaczęła tężeć.
- Gęstniejącą masę miksuję na najwyższych obrotach, aż zwiększy objętość i stanie się jaśniejsza.
- Przelewam do naczynia i chłodzę do całkowitego stężenia. Kroję po zastygnięciu.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (12):
- białko 24 / 2 g,
- tłuszcz 5 / 0,4 g,
- węglowodany 35 / 2,9 g,
- kalorie 294 / 25 kcal.