SKŁADNIKI
- 450 g filetów halibuta,
- ok. 500 g brokuła,
- 4 ząbki czosnku,
- 450 g naturalnego jogurtu,
- ok. 150 pokruszonej fety,
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka skórki z cytryny,
- sól, pieprz.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
Piękne solidne deski kuchenne kupisz w Tavola (kliknij i zobacz).
Więcej prostych keto przepisów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Różyczki brokuła układam w naczyniu do pieczenia. Posypuję solą, polewam oliwą z oliwek i piekę „góra-dół” w nagrzanym do 170-180ºC piekarniku przez ok. 15 minut.
- Rybę kroję na mniejsze kawałki. Posypuję solą oraz pieprzem i odstawiam. W misce łączę jogurt, przeciśnięty ząbek czosnku oraz pokruszoną fetę. Doprawiam solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną płatków chili.
- Na lekko upieczonym brokule układam rybę, polewam sosem jogurtowym i oliwą z oliwek. Kontynuuję pieczenie w temp. 170ºC przez 15-20 minut.
- Przed podaniem posypuję skórką z cytryny i natką pietruszki.
Makroskładniki w całości / w jednej porcji (4):
- Białko 126 / 32 g,
- Tłuszcz 136 / 34 g,
- Węglowodany 47 / 12 g,
- Kalorie 1955 / 489 kcal.