Kategorie
Keto desery

SERNIK Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Sernik, który nigdy nie zawodzi. Szybki prosty z dodatkami według uznania😊

SKŁADNIKI

Ciasto
Masa sernikowa
Mus truskawkowy
  • ok. 200-250 g truskawek (mogą być mrożone),
  • 1-2 łyżki erytrolu,
  • opcjonalnie 2-3 łyżki soku z cytryny,
  • 1-1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ok. 50 ml wody. 

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:

WYKONANIE

  1. Składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej plastycznej masy i przekładam do tortownicy (20 cm)  włożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzam równomiernie wypełniając całe dno za pomocą zmoczonej w wodzie łyżki.
  2. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 10 minut w temp. 170C. 
  3. Białka ubijam na sztywną. Odstawiam na bok. Szybko miksuję twaróg z żółtkami, skórką z cytryny oraz sypkimi składnikami. Na koniec dodaję pianę i delikatnie łącze. 
  4. Przekładam na lekko upieczony spód. Kontynuuję pieczenie w temp. 150-160ºC przez 45-55 minut (do suchego patyczka).
  5. Po upieczeniu pozostawiam w uchylonym piekarniku przez 10 minut. 
  6. Sernik możemy udekorować polewą czekoladową lub musem truskawkowym.
  7. Truskawki podgrzewam z dodatkiem słodziku, aż puszczą sok. Ewentualnie dodaję odrobinę wody. Blednuję do uzyskania musu. Gdy ostygnie dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
  8. Ostudzone ciasto polewam gęstniejącym musem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *