SKŁADNIKI
Ciasto
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 50 g miękkiego smalcu / oleju kokosowego / masła,
- 50 g mąki kokosowej,
- wanilia,
- skórka z cytryny,
- 1-2 łyżki erytrolu,
- szczypta soli.
Masa sernikowa
- 600 g mielonego, tłustego twarogu (u mnie z Piątnicy),
- 20 g waniliowego budyniu w proszku lub mąki kokosowej,
- 2 białka (pozostałe ze spodu),
- 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie),
- 2-3 łyżki erytrolu,
- opcjonalnie wanilia,
- skórka z cytryny.
Mus truskawkowy
- ok. 200-250 g truskawek (mogą być mrożone),
- 1-2 łyżki erytrolu,
- opcjonalnie 2-3 łyżki soku z cytryny,
- 1-1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ok. 50 ml wody.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
Więcej prostych keto deserów znajdziesz w tym ebooku:
WYKONANIE
- Składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitej plastycznej masy i przekładam do tortownicy (20 cm) włożonej papierem do pieczenia. Ciasto rozprowadzam równomiernie wypełniając całe dno za pomocą zmoczonej w wodzie łyżki.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 10 minut w temp. 170C.
- Białka ubijam na sztywną. Odstawiam na bok. Szybko miksuję twaróg z żółtkami, skórką z cytryny oraz sypkimi składnikami. Na koniec dodaję pianę i delikatnie łącze.
- Przekładam na lekko upieczony spód. Kontynuuję pieczenie w temp. 150-160ºC przez 45-55 minut (do suchego patyczka).
- Po upieczeniu pozostawiam w uchylonym piekarniku przez 10 minut.
- Sernik możemy udekorować polewą czekoladową lub musem truskawkowym.
- Truskawki podgrzewam z dodatkiem słodziku, aż puszczą sok. Ewentualnie dodaję odrobinę wody. Blednuję do uzyskania musu. Gdy ostygnie dodaję rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę.
- Ostudzone ciasto polewam gęstniejącym musem.