SKŁADNIKI na ciasto
- 2 żółtka,
- 1 jajko,
- 70 g smalcu/masła/oleju kokosowego,
- 60 g mąki kokosowej,
- 20 g kakao,
- 10-20 g mielonego erytrytolu,
- szczypta soli.
SKŁADNIKI na masę chałwową
- 200 g gęstego mleczka kokosowego,
- 1-2 łyżki erytrytolu w pudrze,
- 3-4 łyżki tahini,
- 1-2 łyżki soku z cytryny,
- odrobina aromatu rumowego lub rumu.
Do dekoracji
- rozpuszczona gorzka czekolada (u mnie 80 g),
- posiekane migdały (u mnie 2 łyżki).
Użyłam formy o wymiarach ok. 21 x 21 cm.
WYKONANIE
- Wszystkie składniki na ciasto łączę do uzyskania jednolitego ciasta. Rozwałkowuję pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia.
- Zdejmuję wierzchnią warstwę papieru i przekładam do formy do pieczenia. Ewentualnie docinam ciasto i doklejam tam gdzie brakuje.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temp. 170ºC przez ok. 12 minut (najlepiej obserwować).
- Wszystkie składniki na masę miksuję. Jeśli pojawią się grudki dodaję odrobinę wrzątku (1-2 łyżki). Masę przekłądam na upieczone i ostudzone ciasto.
- Dekoruję rozpuszczoną czekoladą i migdałami. Wstawiam do lodówki do zastygnięcia.
MAKROSKŁADNIKI w całości / w jednej porcji (20)
Białko 46 / 2,3 g, Tłuszcz 225 / 11,3 g, Węglowodany 36 / 1,8 g, Kalorie 2410 / 121 kcal.