Na święta dla podbicia tłuszczu i delektowania się w gronie najbliższych 😉 Polecam całym sercem!! Nie pożałujecie wierzcie mi!!
SKŁADNIKI NA SPÓD
- 70 g masła,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g orzechów pekan,
- 1,5 łyżki mąki migdałowej lub kokosowej,
- 1 łyżka masła orzechowego,
- 30 g mlecznej czekolady.
SKŁADNIKI NA KREM
- 200 g masła,
- 250 g mascarpone,
- 70 g gorzkiej czekolady,
- 10 g mlecznej czekolady,
- szczypta soli.
SKŁADNIKI DO DEKORACJI
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 50 g śmietany 30%,
- orzechy, migdały,
- chipsy/wiórki kokosowe.
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
Forma ok. 25 x 17 cm.
WYKONANIE
- W rondlu rozpuszczam masło. Następnie dodaję masło orzechowe i czekoladę. Mieszam do rozpuszczenia i połączenia. Dodaję orzechy i blenduję, aż lekko rozdrobnią się. Na koniec dodaję mąkę i mieszam.
- Masę przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ok. 25 x 17 cm) i wstawiam do lodówki.
- W głębokim garnku rozpuszczam masło na masę. Dodaję czekoladę, mascarpone oraz szczyptę soli i mieszam dokładnie dokładnie (można użyć blendera). Wstawiam do lodówki, do lekkiego zastygnięcia.
- Masę przekładam na spód.
- Dekoruję rozpuszczoną czekoladą oraz orzechami/migdałami.
Makroskładniki w całości: tłuszcz:
ok. 527 g białko: ok. 48 g węglowodany: ok. 77,4 g kcal ok. 5217
Makroskładniki w jednym kawałku (podzieliłam na 15):
tłuszcz: ok. 35 g białko: ok. 3,2 g węglowodany: ok. 5,1 g kcal ok. 348