SKŁADNIKI
Ciasto
- 30 g masła orzechowego,
- 20 g miękkiego masła,
- opcjonalnie 1 łyżka śmietany (może być kokosowa),
- 30 g płatków migdałowych,
- 15 g mąki migdałowej,
- 5 g nasion chia,
- 10 g erytrolu w pudrze,
- szczypta soli.
Masa
- 300 g tłustego, mielonego twarogu lub mascarpone,
- 2-2,5 łyżeczki żelatyny,
- 200-250 ml mocnej kawy,
- 2 łyżki erytrolu,
oraz
- rozpuszczona gorzka czekolada do dekoracji (najlepiej z nutą pomarańczy lub mięty).
Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.
WYKONANIE
- Płatki migdałowe rozdrabniam w malakserze, jeśli nie mam słodziku w pudrze dodaję do płatków, żeby przy okazji zmielić.
- Rozdrobnione płatki mieszam z pozostałymi składnikami na ciasto. Ciasto wstawiam do lodówki, żeby zastygło.
- W tym czasie przygotowuję mocą kawę. Do ostudzonej kawy dodaję słodzik oraz żelatynę. Mieszam, żeby rozpuścić. Kawę dodaję do twarogu lub mascarpone i miksuję przez kilka minut, żeby napowietrzyć masę. Wstawiam do lodówki, żeby masa zaczęła zastygać.
- Formę o wymiarach ok. 21 x 21 cm wykładam papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieram na tarce na dużych oczkach i wypełniam dno.
- Na spód przekładam masę kawową. Wstawiam do lodówki, żeby całość zastygła.
- Ciasto dekoruję rozpuszczoną czekoladą.