Kategorie
Keto desery

OBŁĘDNY DESER KAWOWY

Można przygotować jako wielkanocny mazurek i cieszyć się pysznym świątecznym awaryjnym deserem. Bardzo polecam😊

SKŁADNIKI

Ciasto
Masa
  • 300 g tłustego, mielonego twarogu lub mascarpone,
  • 2-2,5 łyżeczki żelatyny,
  • 200-250 ml mocnej kawy,
  • 2 łyżki erytrolu,

oraz

  • rozpuszczona gorzka czekolada do dekoracji (najlepiej z nutą pomarańczy lub mięty).

Podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK.

Piękne solidne deski kuchenne kupisz w Tavola (kliknij i zobacz).

WYKONANIE

  1. Płatki migdałowe rozdrabniam w malakserze, jeśli nie mam słodziku w pudrze dodaję do płatków, żeby przy okazji zmielić. 
  2. Rozdrobnione płatki mieszam z pozostałymi składnikami na ciasto. Ciasto wstawiam do lodówki, żeby zastygło.
  3. W tym czasie przygotowuję mocą kawę. Do ostudzonej kawy dodaję słodzik oraz żelatynę. Mieszam, żeby rozpuścić. Kawę dodaję do twarogu lub mascarpone i miksuję przez kilka minut, żeby napowietrzyć masę. Wstawiam do lodówki, żeby masa zaczęła zastygać. 
  4. Formę o wymiarach ok. 21 x 22 cm wykładam papierem do pieczenia. Schłodzone ciasto ścieram na tarce na dużych oczkach i wypełniam dno.
  5. Na spód przekładam masę kawową. Wstawiam do lodówki, żeby całość zastygła. 
  6. Ciasto dekoruję rozpuszczoną czekoladą. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *