SKŁADNIKI
- 4 białka jaj*,
- 2 jajka* (białka i żółtka oddzielnie, w sumie robimy pianę z 6 białek, a potem żółtka dodajemy do ubitej piany),
- 30 g mielonego złotego siemienia lnianego (odtłuszczonego),
- 20 g mąki kokosowej,
- 2 łyżki oliwy,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- odrobina soli
- (u mnie ćwierć łyżeczki),
- opcjonalnie zioła, sezam, czarnuszka, kminek, rozmaryn, mak.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Zaczynam od ubicia białek na sztywną pianę. Wciąż ubijając dodaję żółtka. Następnie sypkie składniki i delikatnie łączę. Na koniec dodaję oliwę.
- Masę przekładam do formy (tzw. “keksówki”) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę przez ok. 30 minut góra-dół w temp. 180⁰C (najlepiej obserwować i sprawdzać patyczkiem).
- Studzę na kratce, kroję po całkowitym ostudzeniu.
Makroskładniki w całości / w jednej kromce (16):
- białko 40 /2,5 g
- tłuszcz 45 /2,8 g
- węglowodany 4,3 / 0,3 g
- kalorie 605 /38 kcal