SKŁADNIKI
- 2 białka jaj,
- 2 jajka,
- ok. 125 g (1 kulka) mozzarelli startej na drobnych oczkach,
- 20 g łupiny babki jajowatej,
- 25 g mąki łubinowej,
- 10 g mielonego złocistego siemienia lnianego odtłuszczonego,
- 2 łyżki oliwy,
- 2 łyżki octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- odrobina soli (u mnie ćwierć łyżeczki),
- opcjonalnie zioła, sezam, czarnuszka, kminek, rozmaryn, mak.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki miksuję do uzyskania jednolitej masy. Odstawiam na ok. 10 minut.
- Zwilżonymi dłońmi lepię kulki. Jeśli robię bajgle wykrawam środek i nadaję kształt oponki, jeśli mają być bułki zostawiam kształt kulek.
- Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temp. 170°C przez ok. 25-30 minut.
- Kroję po całkowitym ostudzeniu.
Makroskładniki w całości / w jednej bułce/bajglu (5):
- białko 65 / 13 g,
- tłuszcz 57 / 11,4 g,
- węglowodany 9 / 1,8 g,
- kalorie 857 / 171,4 kcal.