SKŁADNIKI
- ok. 500 g serc drobiowych,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- 1 nieduża cebula,
- 50 g smalcu lub masła klarowanego,
- 200 g śmietany 36%/18%, śmietanki kokosowej (gęstego mleczka) lub serka kanapkowego,
- solidna garść natki pietruszki,
- solidna garść szczypiorku,
- pół łyżeczki słodkiej papryki,
- opcjonalnie odrobina soku z cytryny,
- sól, pieprz.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz i lekko rumienię pokrojoną cebulę i czosnek. Następnie dodaję drobno pokrojoną paprykę. Kilka chwil smażę mieszając co jakiś czas.
- Serca kroję w plastry i dodaję do zawartości patelni. Smażę na średnim ogniu, mieszam co jakiś czas, aż serca stracą różowy kolor. Dodaję sól, odrobinę wrzątku, przykrywam i duszę przez 15-20 minut.
- Po tym czasie dodaję śmietanę i mieszam. Całość mocno podgrzewam dodaję przyprawy i zieleninę. Podaję z grzankami z keto pieczywa lub makaronem konjac.
Makroskładniki w całości:
- białko 84 g,
- tłuszcz 169 g,
- węglowodany 18 g,
- kalorie 1940 kcal.