SKŁADNIKI
- 1 białko jaja (u mnie 35 g),
- 35 g mąki migdałowej,
- 35 g rozpuszczonego ostudzonego masła (może być także klarowane),
- odrobina soli ewentualnie ulubione dodatki.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Wszystkie składniki łączę.
- Za pomocą łyżki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia tworząc z ciasta kleksy o podobnej wielkości. Z tej ilości uzyskamy ok. 18 sztuk.
- Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 140°C przez ok. 10 minut.
- Przed pieczeniem można posypać dowolnymi ziołami i/lub przyprawami np. papryką.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (było 18):
- Tłuszcz 47 / 2,6 g,
- Białko 13 / 0,7 g,
- Węglowodany 3 / 0,2 g,
- Kalorie 458 / 25,4 kcal.