SKŁADNIKI
- 8 grubszych plastrów żółtego sera Gouda (ok. 80 g),
- 30-40 g startego dowolnego żółtego sera lub mozzarelli (twardej bez zalewy),
- kilka pieczarek,
- nieduża cebula,
- sól, pieprz,
- ulubione przyprawy,
- tłuszcz do smażenia (smalec lub masło klarowane),
- ulubione dodatki (kiełbasa, szynka, salami, boczek wędzony).
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- Na patelni podgrzewam tłuszcz. Smażę pokrojoną cebulę oraz pieczarki.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układam plastry sera.
- Na serze układam usmażone i ostudzone pieczarki oraz ewentualne dodatki (szynka, salami, kiełbasa, boczek). Posypuję startym serem.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170°C przez ok. 10-15 minut (trzeba obserwować).
- Zapiekanki świetnie smakują na ciepło, natomiast na zimno, gdy ser stanie się chrupiący i twardy są alternatywą dla chipsów.
MAKROSKŁADNIKI
w całości / w jednej porcji (8)
- białko 52 /6,5 g,
- tłuszcz 48/6 g,
- węglowodany 1 /0,1 g,
- kalorie 647/81 kcal