SKŁADNIKI
- 1 szklanki zmielonych migdałów / mąki migdałowej,
- 2 łyżki erytrolu,
- 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego,
- 1/4 szklanki ciepłej wody,
- opcjonalnie płaska łyżeczka miodu,
- opcjonalnie łyżka masła.
* podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK
WYKONANIE
- W ciepłej wodzie rozpuszczam erytrytol, jeśli dodaję miód i masło całość podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia.
- Dodaję do zmielonych migdałów i mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy.
- Przekładam na papier do pieczenia lub folię spożywczą i formuję wałek, zawijam i chłodzę w lodówce lub zamrażalniku.
- Można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub polewą z dodatkiem żelatyny.
MAKROSKŁADNIKI
w całości z dodatkiem masła i miodu (bez polewy) / jeśli podzielimy na 10 porcji:
- Tłuszcz 71 / 7,1 g
- Białko 29 / 2,9 g
- Węglowodany 17 / 1,7 g
- Kalorie 831 / 83 kcal
w całości z polewą / jeśli podzielimy na 10 porcji:
- Tłuszcz 88 / 8,8 g
- Białko 39 / 3,9 g
- Węglowodany 22 / 2,2 g
- Kalorie 1043 / 104,3 kcal
Polewa czekoladowa
- 2 łyżki erytrolu,
- 30 ml wody,
- 30 g kakao,
- 50 ml śmietany kremówki 30%, tłustego mleka lub mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w niewielkiej ilości wody.
W garnuszku podgrzewam wodę, śmietankę, erytrytol i kakao. Gdy zacznie wrzeć zdejmuję z ognia, po kilku chwilach dodaję rozpuszczoną ogrzaną i płynną żelatynę. Odstawiam do schłodzenia, gdy polewa zacznie gęstnieć polewam deser. Odstawiam jeszcze do lodówki do całkowitego zastygnięcia.