Kategorie
Keto desery

KETO BATON MARCEPANOWY

Dziś coś szczególnego💖 Dla mnie jeden z lepszych keto deserów.
Prosty skład, proste wykonanie, a efekt wspaniały!!

SKŁADNIKI

podlinkowane (pogrubione) produkty możesz kupić taniej z kodem rabatowym SAGANEK

WYKONANIE

  1. W ciepłej wodzie rozpuszczam erytrytol, jeśli dodaję miód i masło całość podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia. 
  2. Dodaję do zmielonych migdałów i mieszam dokładnie do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Przekładam na papier do pieczenia lub folię spożywczą i formuję wałek, zawijam i chłodzę w lodówce lub zamrażalniku. 
  4. Można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą lub polewą z dodatkiem żelatyny.  

MAKROSKŁADNIKI

w całości z dodatkiem masła i miodu (bez polewy) / jeśli podzielimy na 10 porcji:

  • Tłuszcz 71 / 7,1 g
  • Białko 29 / 2,9 g
  • Węglowodany 17 / 1,7 g
  • Kalorie 831 / 83 kcal

w całości z polewą / jeśli podzielimy na 10 porcji:

  • Tłuszcz 88 / 8,8 g
  • Białko 39 / 3,9 g
  • Węglowodany 22 / 2,2 g
  • Kalorie 1043 / 104,3 kcal

Polewa czekoladowa

W garnuszku podgrzewam wodę, śmietankę, erytrytol i kakao. Gdy zacznie wrzeć zdejmuję z ognia, po kilku chwilach dodaję rozpuszczoną ogrzaną i płynną żelatynę. Odstawiam do schłodzenia, gdy polewa zacznie gęstnieć polewam deser. Odstawiam jeszcze do lodówki do całkowitego zastygnięcia.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *